skip to Main Content
Se želiš pridružiti MZPP-ju? Izpolni prijavnico.

Danes, na ta uvoženi potrošniški praznik ljubezni, smo Mladi za podnebno pravičnost ministrici Alenki Bratušek uradno izročili voščilnico za poslednje valentinovo. Množica aktivistov se je s plinskimi maskami na obrazih napotila z rednega petkovega protesta do Alenkinega drugega doma – Ministrstva za infrastrukturo.

Valentinovo voščilo MZPP je vezano na ponovno izpostavljeno neambicioznost in nezadostnost Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), kjer se zopet izkazuje že znano dejstvo: naša država je ugrabljena s strani gospodarskih akterjev in drugih interesnih skupin. Tovrstno kockanje Slovenije z našimi življenji in z usodo tega planeta nam otežuje, da bi vas še lahko razumeli kot avtoriteto. Ne razumemo, kako si sami predstavljate naše skupno življenje in izgleda, da bomo počasi tudi sami ostali brez duhovitosti. Na koncu nam ne bo preostalo drugega, kot da se pogovarjamo drugače.

Ker znamo razmišljati onkraj volitev in naš pogled seže dlje kot za čas 4-letnega mandata, si lahko predstavljamo, kako bo videti valentinovo leta 2030. A danes – v času, ko naj bi se po diktatu trgovcev posvečali svojim partnerjem – sami čutimo manko intime v odnosu, ki ga je z nami vzpostavila ministrica Bratuškova. Ta enostransko konzumirana romanca nas žal ni pustila hladnih. Smo čustvena bitja in v tem toksičnem razmerju trpimo, zato smo se odločili, da se odzovemo. Z našim simbolnim dejanjem želimo (v upanju na medsebojno sožitje) tudi javno priznati, da je simpatija vendarle vzajemna. Da rešimo to romanco, smo se pripravljeni boriti. Alenka, be my Valentine ❤

Na tej točki bi opozorili, da MZPP družbotvorno sodeluje v javni razpravi glede NEPN-a. Do konca javne razprave bomo sami oddali predloge za dopolnitev tega dokumenta. Z današnjo akcijo želimo pozvati Ministrstvo za infrastrukturo, da v sklopu pregledovanja predlogov javne obravnave upošteva vse predlagane ukrepe, ki bi NEPN lahko naredili bolj ambiciozen. Hkrati pozivamo državno upravo, da začne ukrepe iz NEPN-a izvajati takoj in brez odlašanj.