skip to Main Content

Podpora sindikatu Tuš

Mladi za podnebno pravičnost podpiramo stavkajoče delavke_ce Tuša!

Delavke in delavci organizirani v Sindikat Tuš so napovedali stavko✊️. Gre za prvo stavko v zgodovini Tuša! Izvedli jo bodo v soboto, 30. 12. 2023. Potekala bo cel dan – od šeste ure zjutraj do devete zvečer.

Delavke in delavci v Tušu vsak dan garajo za tri in ustvarjajo milijonske prihodke za podjetje, ki pa njihovega dela ne vrednoti niti z višino minimalne plače. Osnovna plača delavk in delavcev je namreč nižja od minimalne, čeprav so na slednjo preračunani tudi minimalni življenjski stroški, ki pa so se v zadnjem letu zaradi inflacije še dodatno povečali. Glavni zahtevi stavke sta izenačenje osnovne plače z minimalno in redno usklajevanje plače z vsakoletnim dvigom minimalne plače in inflacijo ter plačilo stavke. Splošne zahteve pa gredo dlje, zahtevajo tudi splošen dvig kvalitete delavskih pogojev in boljšo varnost za delavke in delavce.

V gibanju stavko podpiramo, saj sta delavski boj in podnebni boj neločljivo povezana. Oba sta namreč posledica neskončne težnje po profitu, ki je v središču kapitalističnega sistema, to pa je lahko mogoče samo na račun nedopustnega izkoriščanja delavstva in narave. Kljub rekordni rasti prometa v podjetju Tuš si delavci ne zaslužijo niti osnovne plače v višini minimalne, njihovo delo pa je garaško in ni niti v skladu z osnovnimi smernicami varnosti in zdravja pri delu, da se lahko iz njih iztisne kar se da največ dobička. Enako velja za produkte, ki so na policah v Tušu in drugih maloprodajnih mestih – način in kraj njihove proizvodnje nista pomembna, dokler sta optimizirana v smeri, da produkt prinaša vedno več in več dobička. To privede do vprašljivih načinov proizvodnje, ki so pogosto premeščeni v države v razvoju in do nesmiselno dolgih trgovskih in transportnih poti, kar je močno destruktivno za okolje.

Borba delavcev v Tušu za minimalno plačo zato ni samo boj zaposlenih v Tušu ali samo boj trgovk in trgovcev, ampak boj celotnega delavskega razreda. Delavski boj pa je neposredni boj proti kapitalizmu, boj za boljše življenje in podnebno pravičnost. Na predpraznično soboto bomo Mladi za podnebno pravičnost pred Tuševimi poslovalnicami neposredno podprli stavkajoče delavke in delavce. Pozivamo, da se nam pridružite v čim večjem številu, svojo udeležbo pa potrdite na obrazcu: http://bit.ly/aktivisti-podpora-sindikat-tus.

ZA RIBE, ZA PTICE, ZA DELAVSKE PRAVICE!📣