skip to Main Content
Se želiš pridružiti MZPP-ju? Izpolni prijavnico.

Z veseljem sporočamo, da smo Mladi za podnebno pravičnost Brežice, aktivistke in aktivisti, ki iščemo načine kako doseči podnebno pravičnost na lokalni ravni, v Posavju pričeli s projektom “V globine” s katerim poskušamo nasloviti odnos ljudi v Posavju do posavskih rek.

Raziskovali bomo literaturo, hodili po muzejih, od vrat do vrat, se pogovarjali z domačini, ki so reke ljubili (in jih še) ter tudi takimi, ki vanje brez skrbi zlijejo gnojnico. S projektom želimo razumeti kako domačini doživljajo svoje reke. Nabor informacij bomo združili s svojimi mislimi in občutenji ter pripravili razne dogodke, podkast in druge vsebine. Nastali podkast skozi pripoved in zgodbe domačinov odraža njihovo razmišljanja o rekah. To pa se prepleta z našimi izkušnjami in pogledi, ki jih želimo skomunicirati širši javnosti. Nekateri ljudje ob rekah živijo, svoje reke ljubijo, spet drugi v njej vidijo samo denar. Zanima nas zakaj… in kako lahko skozi empatijo približamo lokalno prebivalstvo rekam ter naravi. Govorili bomo znanstveno, po domače, jezno in s smehom. O biodiverziteti rek, o prigodah ljudi, o političnosti in poplavah, tudi hidroelektrarnah in nevemkoliko piknikih “placih” ob Krki.

Če imate kakšno zanimivo zgodbo, izkušnjo ali mnenje v povezavi z vodotoki v Posavju, vas toplo vabimo k sodelovanju. Vedno pa so dobrodošli tudi novi aktivisti in aktivistke, ki se želijo pridružiti gibanju.

Podkaste boste lahko poslušali tudi na drugih platformah za pretočno predavanjanje, med drugim RSS in Apple Podcasts.

Projekt V globine je nastal ob pomoči River Collective in Društva zaveznikov mehkega pristanka. Hvala ❤️

Avtorica grafike: Anina Čargo
Finančna sredstva: Občina Krško in European Solidarity Corps