skip to Main Content

Pripravili smo primer besedila, ki ga lahko pošljete ravnateljem in ravnateljicam vaše šole. Z njim jih spodbudite, da vam opravičijo izostanek od pouk in vas podprejo pri boju za prihodnost vseh živih bitjih na našem edinem, nenadomestljivem planetu.

Opravičilo nastisni in ga prinesi na štrajk. Tam boš dobil_a MZPP žig.

Spoštovani!

V petek, 3. 3. 2022, ob 13.05 Mladi za podnebno pravičnost organizirajo Podnebni štrajk pod geslom “Obljube razne, še vedno prazne!”. Potekal bo na Kongresnem trgu v Ljubljani in na Trgu svobode v Mariboru. Podnebni štrajki so bili od vedno tudi šolski štrajki, zato bodo tudi tokrat potekali v času šolskega pouka.

Prav zaradi tega vas naprošamo in pozivamo, da nam, dijakom in dijakinjam, ki se bomo protesta udeležili, to omogočite tudi preko opravičevanja izostalih ur. Razumemo, da je šola v času pouka za dijake odgovorna, a verjamemo, da obstajajo različne možnosti, da bi nas šole lahko podprle tudi pri sami udeležbi. Pozivamo vas k kolektivni udeležbi na protestu, torej izražanju podpore in solidarnosti tudi s strani profesorjev in profesoric.

V preteklosti in drugod po svetu je na primer delovala praksa, da se dijaki udeležijo protesta na lastno odgovornost. Pri dokazovanju same opravičljivosti izostankov lahko dijaki s fotografijo dokažemo, da smo bili (res) prisotni na protestu. Mladi za podnebno pravičnost so tudi pripravili univerzalni vzorec opravičila, ki ga bodo na samem protestu tudi ožigosali.

Če imamo dijaki_nje v času protesta kakšno nujno šolsko obveznost, t.j. test ali spraševanje, je seveda razumljivo, da se nas primarno spodbuja k opravljanju šolskih obveznosti. V nasprotnem primeru pa bi bili izjemno hvaležni, če bi nas lahko podprli pri našem družbenem, aktivnem udejstvovanju ter gradnji naše prihodnosti.

Če ste protestu še posebej naklonjeni, pa bomo seveda veseli, če boste vse dijake_inje nasploh povabili k udeležbi – morda celo z namenitvijo kakšne razredne ure prav temi podnebnih sprememb in petkovega podnebnega protesta.

Želim vam prijeten dan,
Ime Priimek