skip to Main Content

Podpora Palestini

Shod 16.11.2023

SHOD ZA PALESTINO: Ustavimo genocid, končajmo apartheid!

Četrtek 16.11. ob 17:00 na Glavnem trgu v Mariboru 📣

Nad prebivalstvom Palestine Izrael že desetletja izvaja etnično čiščenje, preganjanje in kršenje najosnovnejših človeških pravic. Pod krinko “Proti-terorističnih operacij” Izrael od 7.10. ponovno izvaja poln napad z bombardiranjem in z vdorom čet izraelske vojske v Gazo. Ti izvajajo hude zločine nad prebivalstvom, in med drugim uporabljajo tudi beli fosfor pri bombardiranju očitno civilnih tarč. V zadnjem mescu dni so ti napadi terjali že več kot 10.000 življenj, med njimi tudi mnogo otrok. Izraelska vojska ki je obkolila Gazo preprečuje dostop humanitarne pomoči tistim v nuji, in jim je odvzel dostop do vode, elektrike, hrane in goriva. Bili so tudi napadi na bežoče civiliste, ki so želeli zbežati iz Gaze. Mnogo ljudi je tudi ostalo brez domov. Kakorkoli, bitke in zločini ne potekajo le v Gazi temveč tudi na Zahodnem bregu. Ne smemo pa pozabiti na govor, ki vlada Izraela širi. Nekateri označujejo Palestince kot manjvredne, in kličejo ne le k nestrpnosti temveč tudi k odkritemu nasilju in iztrebljanju Palestincev v Gazi. Zaradi tega temu kar se dogaja sedaj ne moremo reči karkoli drugega kot pa genocid in etnično čiščenje.

Nujno je, da tudi slovenija opozori na nevarnost in nesprejemljivost genocida nad Palestinkami in Palestinci, se zavzame za takojšnjo prenehanje napadov na Gazo in na Zahodnem bregu.

Zato je v Mariboru, kot drugod po svetu, organiziran shod v podporo Palestincem proti neusmiljeni Izraelski agresiji, ki bo potekal 16.11. ob 17:00 na Glavnem trgu.

DOGODKI SOLIDARNOSTI S PALESTINO V MARIBORU
Ob vabilu na protest, ki bo v četrtek, 16. 11. ob 17. uri, vas v hkrati vabimo še na druge dogodke, vezane na Palestino, ki bodo potekali v Mariboru.
V torek, 14. 11. 2023, ob 19.00 bo v Vetrinjskem dvoru Palestinski večer.
V petek, 17. 11. 2023 ob 17.00 bo v prostorih Pekarne Magdalenske mreže seminar Kolonizacija in osvobajanje Palestine: https://pekarnamm.org/20963

Od reke do morja, Palestina bo svobodna!

Shod 09.11.2023

Četrtek 9.11.2023, ob 17:00 na Prešernovem trgu 📣

Etnično čiščenje Palestink in Palestincev se stopnjuje. Palestinski boj, proti imperializmu, za svobodno Palestino ne sme pojenjati tako kot medijsko poročanje.

Politika kapitalističnega centra omogoča in celo spodbuja ravnanje Izraela. Izrael deluje kot “policist” imperialističnih sil na Bližnjem vzhodu! Namesto da bi kapitalistični center obsodil izraelske imperialistične politike ter z Izraelom prekinil gospodarsko in politično sodelovanje, aktivno podpira genocid nad Palestinkami in Palestinci zaradi lastnih interesov in “dobrih političnih” odnosov.

𝐍𝐮𝐣𝐧𝐨 𝐣𝐞, 𝐝𝐚 𝐭𝐮𝐝𝐢 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐚 𝐨𝐩𝐨𝐳𝐨𝐫𝐢 𝐧𝐚 𝐧𝐞𝐯𝐚𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐧 𝐧𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐣𝐞𝐦𝐥𝐣𝐢𝐯𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐳𝐯𝐫š𝐢𝐭𝐯𝐞 𝐠𝐞𝐧𝐨𝐜𝐢𝐝𝐚 𝐧𝐚𝐝 𝐏𝐚𝐥𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐤𝐚𝐦𝐢 𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐥𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐜𝐢, 𝐬𝐞 𝐳𝐚𝐯𝐳𝐚𝐦𝐞 𝐳𝐚 𝐭𝐚𝐤𝐨𝐣š𝐧𝐣𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐧𝐞𝐡𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐧𝐚𝐩𝐚𝐝𝐨𝐯 𝐧𝐚 𝐆𝐚𝐳𝐨 𝐢𝐧 𝐧𝐚 𝐙𝐚𝐡𝐨𝐝𝐧𝐞𝐦 𝐛𝐫𝐞𝐠𝐮. V tej luči naj sprejme konkretne ukrepe proti Izraelu in se za to zavzame tudi v okviru EU: prekine diplomatske odnose z Izraelom, uvede vojaški embargo in sankcije ter zahteva nepristransko preiskavo morebitnih vojnih hudodelstev in zločinov zoper človečnost.

Zahtevamo takojšnje ukrepanje in ustavitev izvajanja genocida nad Palestinkami in Palestinci!

Delavstvo po celem svetu se organizira ✊️ Skozi shode, okupacije univerz, blokade orožarskih industrijskih obratov in dobav ter ostale infrastrukture izražajo solidarnost s Palestinci.

Stopnjujmo protiimperialistični boj po celem svetu, gradimo solidarnost in odpor!

Skupaj stojimo za mir in Palestino ✌️🍉

Več informacij in odgovor na vprašanje “Kaj lahko naredimo?” najdete na spletni strani https://www.palestina.si/ustavimo-genocid-koncajmo-apartheid/

Shod 19.10.2023
Gaza je na robu izbrisa. Je pod nenehnim bombardiranjem. Pričenja se kopenska invazija, bliža se genocid. Izrael namenoma cilja domove, tržnice, šole, bolnišnice in ostalo civilno infrastrukturo, Palestince in Palestinke je javno označil za »človeške živali«.
Mednarodna skupnost je ob napadih na Izrael – ki so nesprejemljivi in jih ne podpiramo – neomajno podprla Izrael. A ob izraelskih kolektivnih kaznovanjih palestinskega prebivalstva molči. Še več, številne države izraelske napade podpirajo in jih označujejo za pravico do samoobrambe. Pravico, ki je okupiranemu palestinskemu ljudstvu niso priznali nikoli.
Vsaka človeška žrtev je preveč, ne glede na to, ali je palestinska ali izraelska. A ne smemo pozabiti, da se nasilje ni pričelo z napadi na Izrael, temveč temelji na izraelski politiki apartheida in okupacije, ki je v 75. letih palestinsko prebivalstvo pripeljala na rob uničenja.
Zdaj se je nujno zavzeti za prekinitev ognja, za zaščito palestinskega prebivalstva ter za dostop do nujne humanitarne pomoči.
Nujno pa je tudi, da se države, tudi Slovenija, aktivno zavzamejo za končanje politike apartheida in okupacije, pod katero živi palestinsko prebivalstvo. Drugače nasilja ne bo nikoli konec.
Ustaviti je treba genocid, končati je treba apartheid.
Za solidarnost s Palestino, za svobodno Palestino!
Se vidimo!